Belyst bakifrån

Guider 22 feb 2011
Skuggor och högdagrar meny
Skuggor och högdagrar meny

1. Öppna en lämplig bild. Skuggor/Högdagrar är inte tillgängligt som ett justeringslager, så duplicera bakgrundslagret. I Elements går du till Förbättra > Justera ljussättning > Skuggor/Högdagrar. Standardinställningen för Gör skuggor ljusare på 25% har ingen stor effekt, så öka den till 60%, och dra sedan Mellantonskontrast till höger och runt 20%.

2. I Photoshop går du till Bild > Justeringar > Skuggor/Högdagrar. Standardjusteringen är gjord för att göra skuggorna ljusare och fungerar relativt bra här, men vi kan justera inställningarna för att få ett bättre resultat. Klicka på Visa fler alternativ, och börja med att öka Mängd i Skugg-sektionen från 50% till 75%.

3. Detta gör de djupa skuggorna ännu ljusare, men det påverkar även andra skuggor, som nu kan se för svaga ut. För att motverka detta drar du Tonbredd-reglaget till vänster och 35%: detta reducerar påverkan av ljuseffekten på de ljusare skuggorna, så att de påverkas i mindre utsträckning än de mörkare skuggorna.

4. Radie-inställningen är beroende av hur mycket av bilden du vill påverka – dvs. hur stort område, inte hur mörkt. Vid ett för högt eller lågt värde, kommer även mellantonerna att påverkas, vilket försvagar kontrasten, eller skapar ljusgårdar runt kanterna. Experimentera och justera alla reglage tills dess att effekten ser rätt ut – pröva 50 pixlar och du kan öka Mängd lite till.

Som vi förklarade i steg 4, kan Radie-inställningen försvaga eller förstärka kontrast till en punkt då ljusgårdar börjar synas. Mellantonskontrast-reglaget fungerar på ett annat sätt – det fungerar mer som en vanlig kontrastjustering, men är fokuserad till mellantonerna och har mindre effekt på en bilds skuggor och högdagrar. Pröva att öka eller minska båda dessa värden för att se skillnaden.

Om du använder CS3/4, kan du applicera Skuggor/Högdagrar på ett Smart objektlager; du kan då finjustera justeringen precis som om du hade applicerat den som ett justeringslager. Högerklicka på bakgrundslagret och välj Konvertera till Smart objekt från menyn, och applicera sedan Skuggor/Högdagrar på sedvanligt sätt. En mask kommer att synas under lagret; du kan redigera masken för att dölja eller ta fram effekten i specifika områden, och klicka på den för att återöppna dialogrutan Skuggor/Högdagrar för att ändra inställningarna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.