Återskapa detaljer i dåligt exponerade bilder med Skuggor/Högdagrar

Guider 26 apr 2010

Photoshops dialogruta Skuggor/Högdagrar (Skugga/Högdager innan CS4), och motsvarigheten i Elements, ger dig möjlighet att ta fram färger och detaljer som är dolda i en bilds skuggor eller högdagrar. Den kan göra ett utmärkt jobb med att rädda dåligt exponerade bilder, och används oftast för att göra subjekt som är belysta bakifrån ljusare. När du använder dialogrutan, analyserar Photoshop din bild för att avgöra vilka pixlar som utgör skuggområden och vilka som utgör högdagsområden, och justerar dessa utan att det påverkar resten av bilden, så du behöver inte markera området du vill redigera först. Effekten på skuggorna liknar den av ACR:s Fyllnadsljus-reglage, men är mer kontrollerbar.

Skuggor / Högdagrar

Elements har en förenklad version av dialogrutan Skuggor/Högdagrar – gå till Förbättra > Justera ljussättning > Skuggor högdagrar. Dialogrutan innehåller bara tre reglage, för att justera skuggor, högdagrar och mellantonskontrast. Dessa fungerar på ett liknande sätt som samma reglage i Photoshop, men du har inte de andra kontrollerna, så du kan inte redigera bilderna med samma grad av precision.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.