ÄT INTE MATEN – FOTA DEN!

Teknik 19 aug 2015

När du väl börjar tänka på mat kommer du märka att möjligheterna är oändliga

AtInteMatenFotaDen1-Wordpress

Nu vill vi att du ska vänta med att äta maten – vad sägs istället om att fotografera den? Hur du ska göra är ju så klart helt upp till dig, så oroa dig inte om du inte är en Michelinkock, och inte heller bor nära en sådan.

AtInteMatenFotaDen2-Wordpress

Bra matfotografering handlar inte bara om ta aptitretande bilder av en väl genomtänkt festmåltid: det kan inkludera många olika typer av mat, inklusive snabbmat och den allt mer populära gatumaten. Sedan finns det mat- och restaurangkultur, hur mat förbereds och serveras, människorna som producerar maten, och så vidare. Det finns verkligen lika många typer av matfotografering som det finns mat.

AtInteMatenFotaDen3-Utvald

Men med det sagt hjälper det, precis som med all fotografering, om du har en viss koppling till ditt motiv. Kanske är du vän med kocken eller bonden, älskar restaurangen, eller den typen av mat.

AtInteMatenFotaDen4-Wordpress

Många av principerna inom porträttfotografering gäller även mat. Du behöver komma tillräckligt nära motivet och noggrant ställa in fokus på rätt punkt. Det hjälper att fotografera med stora bländare, eftersom det göra distraherande bakgrunder oskarpa, och det är användbart när du fotar i svagt ljus på en restaurang.

AtInteMatenFotaDen5-Wordpress

Sätt igång

  • Det är okej att använda blixt, men se till att den inte är för stark eller ser onaturlig ut. Externa blixtar och studioblixtar får maten att se fantastisk ut.
  • Det finns olika sätt att få maten att se aptitretande ut: det hjälper att tillaga den eftersom ångan får den att se godare ut. Spruta lite vatten på grönsakerna för att få dem att se fräschare ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.