Använd Photoshop tillsammans med Illustrator

Guider 11 aug 2011

Photoshop och Illustrator fungerar utmärkt tillsammans. Här är några essentiella tips för att få ut det mesta från dem.

01 CMYK-svart
Det finns många kombinationer av svart, den vanligaste, Rich Black (svartare än svart), innehåller alla fyra bläcksorter – 75C, 68M, 67Y, 90K – vilket är standarden i Photoshop. Notera dock att standardsvart i Illustrator och InDesign inte är Rich Black, utan Plain Black (K=100). Du kan använda Rich Black för större områden, men helst inte för mindre textstycken och liknande. Ett annat bra tips: om du tror att din text ligger precis på gränsen storleksmässigt för att använda Rich Black, kan du fylla i ramlinjerna på din text med 0.5 eller 1 punkt med K=100.

02 Dela färgrutor
Dela de färgrutor du skapar genom att spara ett färgrutorbibliotek att dela. Genom att göra detta, försäkrar du dig att färgerna är samma i alla applikationer (förutsatt att dina färginställningar är synkroniserade). I Färgrutorpanelen, skapar du de färgrutor du vill använda och väljer “Spara färgrutor för utbyte” från panelmenyn (se skärmdump). Nu kan du läsa in färgrutorna i vilket program som helst. Du kan även skapa och dela färggrupper genom att använda Kuler-panelen eller Kuler-hemsidan (http://kuler.adobe.com).

03 Exportera lager till filer
För att exportera olika lager, kan du exportera och spara lager som individuella filer i en rad olika format, som PDS, BMP, JPEG, PDF och TIFF. Ett bra användningsområde är när stora delar av din design är vektorbaserad i Illustrator och du vill använda flera rasterbilder för att förbättra din komposition. För att göra detta går du till Arkiv > Scripts > Exportera lager till filer. Alternativ att välja ifrån inkluderar typ av fil du vill exportera, dess kvalitet och var den sparas.

04 Använd Photoshop-element i Illustrator
Adobe Illustrator kan både öppna och placera Photoshop-filer, så du behöver inte spara eller exportera din Photoshop-bild till ett annat format. Om du placerar en bild i en öppen Illustrator-fil, kan du antingen infoga bilden som vilket element som helst, eller bibehålla en länk till originalfilen. Även om du inte kan redigera en länkad bild inom Illustrator , kan du gå tillbaka till Photoshop med funktionen Redigera original för att redigera den. När du väl har sparat den, kommer ändringarna du gjort att reflekteras i den version som finns i Illustrator.

05 Lägg samman Smarta objekt
Smarta objekt är lager som innehåller bilddata från raster- eller vektorbilder, vilket skapar möjligheten att bevara en bilds källinnehåll. Det finns flera sätt för att skapa Smarta objekt: genom att använda Öppna som Smart objekt; placera en fil, klistra in data från Illustrator; eller konvertera en eller flera Photoshop-lager till Smarta objekt. För att redigera det Smarta objektet, väljer du Lager > Smarta objekt > Redigera innehåll, gör dina ändringar, sparar och det uppdateras automatiskt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.