Använd nivåjusteringslager och mask för att förstärka mellantonskontrast

Guider 27 apr 2010

Öppna en bild som är lite underexponerad i mellantonerna. En bild som t.ex. exponerades för att fånga detaljer i himlen. Som ett histogram i ett sådant fall bekräftar, finns det tillräckligt med detaljer i både skuggorna och högdagrarna, men en dip i de mörkare mellantonerna. Vi behöver ta fram detaljer i dessa delar av tonomfånget, men en global Nivå- eller Kurvjustering kommer även att göra den välexponerade himlen ljusare.

Vi börjar med att markera det underexponerade området i bilden. Om det kontrasterar väl med himlen, kan ett ”automatiskt” markeringsverktyg som Snabbmarkeringsverktyget fungera perfekt. (Du behöver inte vara precis; du kan finjustera det påverkade området senare. Gå till Markera > Ludd och applicera ludd med några pixlar så att linjen mellan det justerade och ojusterade området inte är så abrupt.

Med markeringen aktiv, lägger du till ett Nivåjusteringslager. Lagermasken kommer automatiskt att reflektera markeringen, så att justeringen endast påverkar det markerade området (histogrammet i Nivåer representerar också det markerade området). Dra Mellantons-reglaget till vänster för att göra det underexponerade området ljusare; du kommer att märka hur himlen och andra välexponerade områden förblir opåverkade.

Nivåjusteringslager

Zooma in och finjustera masken med penslarna: vita områden applicerar effekten, svarta döljer den, och grå områden döljer den delvis (ju mörkare grå, desto mer döljer den). Du kan lägga till justeringslagret och göra effekten lokal i efterhand, men i vissa fall är det lätt att identifiera och markera området vi vill ändra innan vi gör justeringen. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.