Använd markeringar kreativt

Guider 19 sep 2011

När det kommer till att markera objekt för kreativa syften, kan du komma undan med enklare tekniker, eftersom markeringen ofta kommer att täckas eller maskas under den kreativa processen. Det innebär att du kan använda Markerings- och Lassoverktygen. Lassoverktygen kan appliceras på din bild med väldigt lite ansträngning, och deras frihandsstil ger dig en markering som kanske inte är exakt men ger dig den stil du är ute efter.

Molnformationer – Bygg upp fluffiga former
Du kan bl.a. använda det Elliptiska markeringsverktyget för att skapa enkla former. Dessa kan sedan användas som del av en klippbok, affisch, kort eller på en hemsida. För att utföra denna uppgift, behöver du gå till Alternativraden och ändra verktygets inställningar. Klicka på det andra alternativet från vänster i Alternativraden, som heter Lägg till i markering. Nu, när du ritar en oval markering, kan du utöka den genom att rita en ny överlappande markering. Det ger dig möjlighet att bygga upp komplexa markeringar bestående av flera ovaler, som ser ut precis som fluffiga moln. När ett moln har skapats, håller du ner Shift för att fortsätta rita.
Skapa en anpassad form – Använd markeringsverktygen för att designa egna former
Det finns många olika egna former i PS, från pilar och skyltar till noter och konturer av djur. De låter dig rita snabba konturer på arbetsytan, och kan justeras med Redigera > Omforma fritt. De är även redigerbara när de har ritats. Markeringsverktygen kan användas för att skapa egna anpassade former, och med Markeringsverktygen kan du skapa i princip vilken form som helst. Så här använder du de Rektangulära och Elliptiska markeringsverktygen för att skapa en ram som du kan använda runt en bild, som kan sparas och användas upprepade gånger.

01 Ram
Välj det Rektangulära markeringsverktyget och rita en rektangel på en vit arbetsyta. Klicka på Lägg till i markering i Alternativraden, och välj det Elliptiska markeringsverktyget. Experimentera fram formen på din ram genom att överlappa ovala markeringar.

02 Gör till bana
När designen på din ram är färdig, Ctrl/högerklickar du inuti markeringen och väljer Gör till arbetsbana från listan. I Menyn sätter du Tolerans på 0,5px och trycker på OK. Din markering bör nu bli en bana.

03 Spara form
Gå till Redigera > Definiera form, och under Formnamn skriver du in ett namn. Tryck på OK, välj verktyget Anpassad form (U) och sök efter din ram i Alternativraden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.