Använd långa exponeringar

Teknik 14 apr 2013

Skapa rörelse i bilderna genom att fota fåglar med långa slutartider

AnvandLangaExponeringar-WordpressBild: Ben Hall

När det kommer till att fotografera vilda fåglar med långa objektiv kan du testa att använda längre slutartider för att förstärka de rörliga delarna av bilden, precis som fågelspecialisten Ben Hall har gjort här ovan.

”Efter att ha spenderat flera dagar med att observera ett par doppare vid en snabb ström kunde jag snart förutse deras rörelser”, avslöjar Ben. ”Den här särskilda fågeln brukade ofta pausa på ett vattenfall mitt i det fallande vattnet, så en dag återvände jag med ett stort, stadigt stativ för att försöka ta den bild jag hade förvisualiserat.”
”Tanken jag hade var att använda en lång slutartid för att återge rörelsen i vattnet, medan  jag höll dopparen liten i bilden för att visa upp den i sin naturliga miljö. Jag ställde upp kameran på stativet, rattade in en slutartid på 1/2 sekund och använde spegellåset och en kabelutlösare för att förhindra vibrationer. Som tur är höll sig fågeln på samma ställe i över en minut, vilket lät mig ta flera bilder. Trots detta fick jag bara en bild där fågeln är skarp!” 

Sätt igång

Inkludera snabbt forsande vatten i bilden, eller fota på öppna platser där vinden skapar rörelser i växtligheten.

Spendera tid med att upptäcka vanorna hos din valda fågel. På så sätt kan du komponera dina bilder efter det.
Stäng av all bildstabilisering när du fotar med långa exponeringar med kameran på ett stativ.

Fota med Bländarförval med en liten bländaren och lågt ISO-värde för att du ska få de förlängda slutartiderna.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.