Ännu bättre OM-D från Olympus

Systemkameror 12 sep 2013

Nya Olympus OM-D E-M1 är en rejäl kamera med siktet inställd på proffs och krävande entusiaster. Specifikationerna är minst sagt imponerande.

Olympus OM-D E-M1 Olympus OM-D E-M5  fick mycket bra kritik när modellen lanserades förra året, och nu är det dags för ännu en modell i OM-D-serien av spegellösa systemkameror. Den nya kameran har fått beteckningen E-M1, och den är, enligt Olympus, byggd för proffs som vill ha en tillförlitlig, snabb och samtidigt bekväm kamera.

Kamerahuset är lätt och byggd i magnesium, samt ordentligt vädertätat mot damm, vatten och snö. Kameran är köldtålig och ska fungera bra även i -10° C. Samtidigt med kameran lanseras dessutom ett väderskyddat och köldtåligt objektiv. Dessutom är M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm (motsvarande 24-80 mm) 1:2.8 och M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm (Motsvarande 80-300 mm) 1:2.0 på gång.

Under huven sitter en nyutvecklad 16-megapixel Live MOS-bildsensor samt sjunde generationens bildprocessor vid namn TruePic VII. Den sistnämnda använder den nya algoritmen ”New Fine Detail Technology” som optimerar bildåtergivningen efter vilken typ av objektiv som används.

Olympus mest kraftfulla elektroniska sökare (EVF) någonsin ska ge en knivskarp (2 360 000 bildpunkter) upplösning och en stabil bild även vid snabba panoreringar och extremt snabbrörliga motiv. Förstoringsgraden ligger på 1,48 x, och i jämförelse med optiska sökare ska du, enligt Olympus, få flera unika fördelar. HDR Preview Mode ger dig en direkt förhandsvisning av hur bilden kommer att se ut i HDR-läge innan du tar bilden, och du kan testa olika inställningar (bildutsnitt, förstoring, färger, plus hög- och lågdagrar). Dessutom kan du justera färgåtergivningen med nya Colour Creator.

kameran är utrustad med dubbla autofokussystem som ska ge snabb och exakt autofokus oavsett vilken typ av optik som sitter på kameran. För att dra nytta av tekniken i Micro Four-Thirds-objektiv använder kameran kontrastdetektion (Contrast AF), och med en adapter och Four-Thirds-optik används fasdetektion (Phase AF). Båda teknikerna ska ge en noggrann fokusering på vilken som helst av de 37 fokuspunkterna, och kan kontrollera upp till 81 fokusfält samtidigt.

Kamerans inbyggda 5-axliga bildstabilisator kompenserar för alla typer av rörelser i alla riktningar. Det underlättar bildtagning på fri hand med långa zoomar. Du ska till och med kunna gå eller springa och få skarpa filmsekvenser i Full-HD-upplösning.

Precis som man kan förvänta sig med en kamera av senaste modell så är WiFi inbyggt. Det ska göra det enkelt att kommunicera med en smartphone, exempelvis ladda upp bilder direkt till en hemsida eller sociala medier, och använda mobilen som en fjärrkontroll. Vidare kan kameran parkopplas med din smartphone via en QR-kod. Sedan kan du spegla kamerans bild på mobilens touchdisplay och styra fokus och slutare direkt på skärmen i P, A, S, M-läge.

Nya OM-D E-M1 är alltså, enligt Olympus, en high-end-systemkamera som vänder sig till professionella fotografer och andra hängivna bildskapare. Kameran börjar levereras i mitten av oktober och kamerahuset hamnar i prisläget 14 000 kronor. Hus med 12-40 mm (24-80 mm) f/2,8-objektiv kommer att kosta cirka 21 000 kronor.

Alla Olympus E-användare som väntat på en uppföljare till E-5 får nu utan extra kostnad en adapter (värde 1 900 kronor) vid köp av en OM-D E-M1 t o m november 2013. Och alla som förbeställer en kamera innan säljstarten i butik i mitten av oktober, får ett batterigrepp (HLD-7) utan extra kostnad (värde 1 800 kronor).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.