Anna Clarén till Fotografiska

Aktuellt 1 mar 2013

På internationella kvinnodagen den 8 mars 2013 öppnar Fotografiska utställningen Close to home av den prisbelönade fotografen Anna Clarén. 

AnnaClaren-Wordpress

Close to home är en utställning och en fotobok om de som står Anna Clarén allra närmast; familjen, barnen och vännerna – och om rädslan för att förlora dem. Hennes djupt personliga bilder blir i den här utställningen till en allmänmänsklig berättelse om att vara människa.

”När jag var nio år köpte jag min första kamera med hopsparade pengar, kameran var en billig pocketkamera med tre tillhörande blixtkuber. Jag fotograferade allt i min omgivning. Alla bilder sattes sedan samman i små album som jag bläddrade i om och om igen. Dessa bilder är i dag tunna, skira och har bleknat av tidens tand. Det är inte så mycket själva innehållet i dessa bilder som har inspirerat mig i dag utan snarare den besatthet som jag kände av att dokumentera allt i mitt liv. Bilderna blev som ett bevis på min existens, ett bevis på att jag var en del i ett större sammanhang. Alla bilder var ett försök att föreviga, nagla fast ögonblicken som utspelade sig framför mig”, berättar Anna Clarén.

Anna Claréns genombrott kom med bildserien Holding (2006). Fotografierna skildrade Claréns vardag under fyra sommarmånader 2005 och sågs som unika i sin skira, privata framtoning. Boken med samma namn vann svenska fotobokspriset 2006.

”Anna Claréns bilder utgör ett slags allmänmänsklig berättelse om livet, samtidigt som de är mycket personliga i sitt uttryck. Hennes bilder har inspirerat många av dagens unga fotografer”, säger Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska

I den nya bildserien Close to home (2013) återvänder Clarén till sin dokumentation av den egna vardagen. Nu är det dock familjen, barnen, mannen och vännerna som avbildas. Anna Claréns fotografier blir till ett slags bevis på det liv hon lever.

”Anna Claréns fotografier är vackra skildringar av vardagslivets gång. Men under ytan finns samtidigt en oro. Med sina bilder försöker Clarén bevara ögonblick hon är rädd ska gå förlorade”, säger Maria Patomella, curator för utställningen.

Anna Clarén (1972) är född och uppvuxen i Lund och är idag verksam som utbildningsansvarig på Nordens fotoskola, Biskop-Arnö. Vid sidan om sitt arbete som lärare och sina kommersiella uppdrag arbetar Clarén med egna projekt som Holding (2006), Puppy Love (2009) och Close to home (2013). År 2010 tilldelades hon ett femårigt arbetsstipendium av Svenska författarfonden. I samband med utställningen utkommer bokförlaget Max Ström med boken Close to home.

Utställningen pågår till och med den 26 maj 2013.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.