Anna Berglinds Mörkertal på CFF

Aktuellt 26 feb 2013

Fram till och med den 3:e mars pågår utställningen Mörkertal på CFF (Centrum För Fotografi) i Stockholm. Det är konstnären Anna Berglind som ställer ut bilder med mörkret som tema

AnnaBerglindMorkertal

Fotografier från ett nedlagt mentalsjukhus, igenväxta rastgårdar, övergivna rum och vandaliserade sjukhuskorridorer. Ruiner som vittnar om en institution och kanske en epok under förfall, ett slags kollektiva monument över glömskan. Platsen utgör länken till det förflutna, till inre minneslandskap som i videoinstallationer beskrivs som en ständig förhandling mellan erinran och förträngning. På bräckliga vattenytor kan stundtals ett ljussvagt porträtt anas, en bild av en pojke, en bror.

Utställningen Mörkertal rör sig i spänningsfältet mellan plats, minne och glömska. Anna Berglind bjuder in publiken att i rumsliga gestaltningar utforska upplevelser av mörker och erinring av ljus, i dynamiken mellan eteriska minnen och glömskans mörker. En av drivkrafterna i hennes konstnärskap är att skapa återkopplingar mellan intellekt och sensorik i situationer som väcker frågor kring samspel mellan kropp och rum samt mellan självuppfattning och sociala koder.

Berglind har sedan slutet av 1990-talet arbetat med performativa verk med mörker som en central faktor. Mörkertal är en del i en större undersökning om glömska, minne, förträngning och historia. Utställningen kan ses som en fortsättning på tidigare verk som exempelvis Jag öppnar dörren till det mörka rummet (2006), en installation och performance i tunnelsystemet under Skeppsholmen i Stockholm, i samarbete med Forum för levande historia. Utställningen Mörkertal kretsar kring frågor om det som förblivit outforskat och förträngt.

Utställningen är ett samarbete med Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur ISAK, vid Lindköpings universitet. CFF stöds av Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Kulturkontakt Nord.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.