När du jobbar med ett lager annat än bakgrundslagret, är Blandningsläge-menyn längst upp i Lagerpaletten tillgänglig; det är menyn till vänster om Opacitet, där det står ”Normal” som standard. Ändrar du läget från Normal, ändrar du hur det markerade lagrets färg- och intensitetsinformation interagerar med de på underliggande lager. Om du, t.ex., väljer Mörkare, jämför Photoshop varje pixel på det övre lagret med korresponderande pixlar på lagret under och visar den mörkare av de två. Alla blandningslägen är inte lämpliga för fotoredigering (eller enkla att förutse effekten av!), men många är väldigt behändiga.
Blandningslägen är helt icke-destruktiva – inga lager ändras, bara sättet på vilket de förhåller sig till varandra, och du kan justera detta igen och igen. Detta gör blandningslägen till utmärkta verktyg när du vill experimentera och för kreativa effekter, men några är även användbara för snabbjusteringar. Du kan ändra blandningsläget för ett justeringslager på samma sätt som för bildlager, vilket kan förvandla effekten av lagret radikalt – eller applicera en separat effekt.
GRUPPER FÖR LAGERBLANDNINGSLÄGEN
I Normal-läge, ligger tonerna och färgerna på det övre lagret bara ovanpå dem på de undre lagren. Lös upp påverkar endast vid reducerad opacitet.
Ljusgörande lägen: denna grupp gör alla det undre lagret ljusare på något sätt, där svarta områden på blandningslagret inte har någon effekt på den underliggande informationen.
Jämförande lägen: dessa två lägen jämför informationen mellan de olika lagren, och tar bort det ena från det andra.
Mörkläggande lägen: dessa lägen gör det undre lagret mörkare på olika sätt, där vita områden på blandningslagret inte påverkar den underliggande informationen.
Kontrastlägen: dessa lägen gör högdagrar ljusare och skuggor mörkare på de underliggande lagren. Mellangrå pixlar har ingen effekt på underliggande information.
Färglägen: dessa lägen baseras huvudsakligen på skillnader i nyans och mättnad mellan de olika lagren. Skärmdump tagen från Elements 7.