Alternativa vårskurar

Teknik 14 maj 2013

Undvik säsongsbetonade fotoklichéer och använd dig av de milda vårkvällarna för att skapa ett gnistrande kvällsmotiv

AlternativaVarskurar-WordpressBild: Simon Berger

Ljusmålning behöver inte vara begränsat till vinterns långa nätter. När våren kommer kan du utnyttja de mildare kvällarna med det här fyndiga sättet att använda en välbekant teknik.

Simon Berger skapade den här bilden – ”Pouring Rain Noir” – efter att ha sett en guide till ljusmålning med stålull och experimenterade därefter med tekniken. Bilden togs med en Canon EOS 5D Mark III på stativ, en modell (Martin) och brinnande stålull. ”Vi använde vanlig stålull för den här bilden”, säger Simon. ”För att kontrollera gnistornas riktning roterade jag stålullen mot kameran och Martin, och gnistorna studsade från taket, ner på paraplyet.”

Tekniken är ganska enkel. Genom att placera stålull i en stålvippa fastsatt i änden av en kedja, tända eld på stålullen och sedan snurra kedjan kan du skapa imponerande bågar av gnistor med hjälp av en lång slutartid. Självklart finns det risker, och det måste göras långt bort från allt lättantändligt.

”Paraplyet vi använde var riktigt billigt”, säger Simon. ”Vi hade med oss några flaskor med vatten, men fotograferingen ägde rum i en tunnel, så risken att något skulle ta eld var liten. Jag visste att jag ville att gnistorna skulle se ut som regn, men jag hade ingen aning om hur jag skulle göra innan jag hittade den här platsen.”

Sätt igång

Tänk på säkerheten! Att snurra glödande stålull i änden av en kedja medför stora risker. Testa det inte ensam, och se till att du bär skyddsglasögon, handskar och lämpliga skyddskläder. Skydda objektivets front med ett genomskinligt UV-filter.

Experimentera med exponeringstider. Simon använde en bländare på f/8 och en slutartid på 20 sekunder vid ISO 200.

Överväg att konvertera bilden till svartvitt för ökad effekt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.