Aitor Ortiz avslutar året på Fotografiska

Aktuellt 25 Dec 2011

Fotografiska avslutar året med den spanske arkitekturfotografen Aitor Ortiz. Ortiz är känd för att avbilda arkitektoniska verk, bland annat Guggenheim i Bilbao där han nu ställer ut. Utställningen på Fotografiska rymmer fotografier tagna mellan 1995 – 2010, en installation och två videoverk.

I inledningen till The Photographer’s Eye påpekar John Szarkowski: “En konstnär är en person som söker nya strukturer för att sortera och förenkla sin uppfattning om livet”. Detta är exakt vad Ortiz har åstadkommit.

Ortiz för oss till helt nya platser. Han omarbetar bilderna så att de stämmer överens med hans vision genom att skickligt använda både analoga och digitala redigeringstekniker. Som många andra fotografer ur den digitala tidsåldern medverkar Ortiz till att driva fotografin från att vara dokumentär och relativt objektiv, till att bli något högst subjektivt.

– Vi tar det stora och det spetsiga inom fotokonsten till Sverige. Ortiz konstnärskap är mycket spännande och vi är glada över att kunna låta hans monumentala verk ta mycket plats hos oss, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

Aitor Ortiz verk kan inte kategoriseras som uteslutande arkitektoniskt eller dokumentärt fotografi. Han är en konstnär som tillägnar sig arkitektoniska former. Människor saknas helt i Ortiz verk. Hans byggnader framträder obebodda eller till och med övergivna och de präglas av en tidlöshet.

– När vi betraktar dessa bilder slås vi av frånvaron av en berättelse. I stället finner vi berättelsens antites, dess slut. Ortiz arbete reflekterar osäkra tiders anda. Bortom logiken, mognaden och estetiken i sin konst ger Ortiz oss även ett meditativt rum där vi kan projicera våra egna tankar och drömmar, säger Michelle Marie Roy, curator på Fotografiska.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.