200-megapixelkamera från Hasselblad

Systemkameror 3 jun 2011

Redan på Photokinamässan i september förra året annonserade Hasselblad att företaget hade en ny kamera på gång i sin H4D-serie, och nu finns den tillgänglig för hugade spekulanter. Anledningen till dröjsmålet sägs vara att man velat testa tillförlitligheten och färgåtergivningen extra noggrant.

Hasselblad H4D-200MS kombinerar flera exponeringar, och klarar därför att leverera bilder med en upplösning på hela 200 megapixlar. Kameran som är inriktad mot studiofotografer tar, när man trycker in avtryckaren, sex exponeringar, och mellan varje exponering förskjuts sensorn ytterst lite. De sex exponeringarna sammanfogas därefter till en bild på 200 megapixlar. Eftersom motivet naturligtvis inte får röra på sig mellan de sex exponeringarna är det här en kamera som man först och främst ska använda i en studio för att fotografera döda ting, som exempelvis smycken, bilar, konstverk eller teknik.

Vill du ändå fotografera rörliga motiv kan du använda läget där endast en bild tas, men då får du nöja dig med 50-megapixelbilder. Utöver det kan nämnas att kameran är utrustad med en funktion för digital justering av objektivfel.

Vill du ligga på topp så kostar det dessvärre en hel del. Rekommenderat pris för den nya kameran är 32 000 Euro plus moms. Är du lycklig ägare till föregångaren H4D-50MS kan du dessutom få denna uppgraderad för 7 000 Euro plus moms.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

3 kommentarer

Kim Blanche 3 jun 2011

Me likey!

Svara
Thomas Hjalmarson 3 jun 2011

Dags att köpa större minneskort…

Svara
Kim Blanche 3 jun 2011

Jupp! Även större hårddisk för lagring! ;)

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.