10 grymma knep för gamla bilder

Guider 7 sep 2011

Gamla fotografier erbjuder många utmaningar för Photoshop-användaren, men du kan vara lugn i att det alltid finns en lösning. Det är bra att organisera dina gamla bilder på din dator, så att de kan hittas snabbt och enkelt. Kom ihåg att döpa och arkivera dem efter datum, generation eller familj. Detta sparar dig massvis med tid när du behöver söka efter dem senare. Här sammanfattar vi de viktigaste råden för att få ut det mesta från dina bilder, oavsett hur dåligt skick de är i. Vare sig det handlar om att skanna på bästa sätt eller välja rätt reparationsmetod, visar vi dig hur du gör…

01 Ersätt förlorade områden
Om en del av bilden saknas, behöver du inte misströsta. Se på din bild och försök att återskapa det saknade området med bitar från andra delar av bilden.

02 Skanna noga
Om du skannar en bild och vill inkludera ramen, försök att exkludera den vita skannerbasen under bilden, då den kommer att lura eventuella Autokontrastjusteringar. Om det är oundvikligt, får du vara beredd att göra dina justeringar med Nivåer.

03 Ta bort damm och smuts
Det är bättre att rengöra dina bilder innan du skannar än att behöva göra massvis med kloningsarbete i efterhand. Börja med att blåsa bort smutsen med en burk komprimerad luft eller en mjuk pensel framtagen för ändamålet.

04 Envisa fläckar
För fläckar, svamp och ändra märken, behöver du ett specialiserat rengöringsmedel som den populära PEC-12, med bomullspads eller sådana liknande PEC-Pads. PEC-12 är lämpligt både för film och redan framkallade bilder.

05 Smart beskärning
Om det finns ett område i bilden du inte känner dig bekväm med att reparera, kan du alltid överväga att beskära bort det dåliga om du vill att bilden ska se hel och ren ut.

06 Bra förvaring
Fotoförvaringslådor, mappar, plastfickor och album hjälper dig att skydda dina bilder och negativ mot ljus, smuts, hantering, luftföroreningar och snabba ändringar i temperatur och luftfuktighet. Lämna aldrig materialet liggandes framme.

07 Hantering av foton
Hantera dina foton, negativ och diabilder så lite som möjligt och använd bomullshandskar för att skydda ditt material från skadande fingeravtryck. Tvätta dina händer för att undvika att handskarna blir nedsmutsade.

08 Smart skärpa
Photoshops filter Smart skärpa (Filter > Skärpa > Smart skärpa) kan göra underverk med att rädda oskarpa fotografier. Pröva både Gaussisk oskärpa och Rörelseoskärpa, och experimentera med vinkel och reglagen.

09 Tona gamla foton
Även om din bild är neutralt monokrom, finns det inget som stoppar dig från att tona den för lite extra spänning. Använd en Färgbalansjustering med Mellantoner valda. Kombinera rött och gult för en gammal sepiaton.

10 Mer om förvaring
Luftfuktighet och höga temperaturer är dina fotografiers, negativ och diabilders största fiender. Förvara dina värdefulla bilder och filmer på en plats som är så kall och torr som möjligt – källare är oftast för fuktiga och vindar för varma.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.