Våra bästa nybörjartips

12 aug 2015

Fotokonsten är i all sanning lätt att lära sig, men svår att bemästra. Här kommer ett par tips för dig som är nybörjare och vill lära dig mer.

Alla har vi tagit kort – kanske inte med de allra nyaste och funktionsrika kamerorna, men väl med våra mobiler – och kanske till och med varit så pass stolta över dem att vi publicerat dem på sociala nätverk såsom Facebook, Instagram, Twitter eller Snapchat. Men härifrån till att inhandla en ofta dyr modern kamera, det är ett stort steg.

Vi har sammanställt en lista på ett par saker du kan träna på innan du tar steget upp och införskaffar en ny och dyr elitkamera – för i ärlighetens namn krävs det nästan en vinst på någon form av casino för att ha möjligheten till detta.

1. Komposition
Det är lätt att ta en bild, men svårare att få en bild att förmedla något. Det är här kompositionen är av yttersta vikt. Bara genom att ta bilden från en annan vinkel kan du överraska åskådaren på ett positivt sätt och förvandla en vardaglig bild till en unik kreation. Tänk med andra ord igenom vad du vill förmedla.

2. Närbilder
Visst är det så att tekniken sätter gränser inom det här området – en mobilkamera kan omöjligt fånga samma intensitet på makronivå som en ny digital superkamera – men genom att träna lär du dig snart teknik som du sedan kan applicera när du tar steget upp.

3. Läs på
Underskatta aldrig betydelsen av att läsa mer och sätta sig in i ett ämne. I fallet foto är det relativt lätt, då det finns en uppsjö av källor till kunskap. Utöver vår egen tidning så finns det sajter och onlineforum där folk har samlat sina erfarenheter på, och utbytt tips och tricks på. In och studera, och kom ut som en visare man eller kvinna!

PanasonicLumixGX8-fram-Utvald

Du behöver inte införskaffa en värstingkamera direkt från början – lär dig tekniker från grunden istället.