Fotbollsbilder som säger mer än tusen ord

9 Dec 2014

Vad vore sportvärlden utan bilderna på spelarna, coacherna och publiken som ibland uppför sig som sig bör och som ibland ställer till med dramatik. När en åskådare plötsligt ränner över planen naken så är det alltid någon som lyckas fånga detta på bild och vips så vet hela världen vad som hände i en match som annars bara hade intresserat folk som bettat på allsvenskan live hos bet365. Med bilder så kan man säga så mycket och det här är något som sportjournalister är väl medvetna om och som du som sportintresserad ska tänka på. Om det till exempel är så att man försöker måla ut en viss tränare som ett misslyckande och som någon som snart lämnar scenen så kommer man att publicera bilder som förmedlar detta och det kan påverka dina beslut då du till exempel sysslar med sportsbooking på nätet.

dfoto1

En bild säger mer…

Egentligen är det inte helt rättvist med fotbollsbilder. När man fångar en viss min, en position eller en segergest så ser man ju inte helheten. Man får enbart känslan som ögonblicket som fångades förmedlar. Ena sekunden så kanske tränaren skrynklar ihop ansiktet i en bekymrad min för att i nästa ögonblick se hur säker som helst ut. Om man väljer att lägga upp bilden där tränaren ser ut som att han funderar på vad han ska göra härnäst så är budskapet att det går utför för laget medan nästa ögonblick ger en helt annan känsla. Vi som läser sportnyheter online är i allra högsta grad påverkade av bildspråket och av de val som redaktioner och spelsajter gör. Om du bara tänker på detta så kommer du att bli förundrad över hur mycket en bild säger dig, eller inte…

Häng med i det som händer nu

Trots att det numera är så enkelt att filma sportevent och lägga upp delar på nätet så är bilder fortfarande viktiga. Man måste inte alltid se ett filmklipp för att vara med i det som händer inom sportvärlden just nu. En riktigt bra bild kan upplevas som otroligt relevant och den kan få folk att stanna till på ett sätt som de kanske inte hade gjort om det hade rört sig om ett filmklipp på Youtube. Det här är en enorm styrka inom fotografikonsten, och det är just denna unika egenskap som gör att sportbilder fortsatt är högst viktiga för artiklar och analyser av sportevent.

Om du själv vill ta bilder

Om du funderar på att börja ta sportbilder och kanske plåta Allsvenskan i fotboll så är det klart att du kan lyckas med detta. Det finns en hel del tips och råd för sportfotografi online och man kan börja med att läsa på. Det viktigaste är att ha ett naturligt intresse för den sport som man vill fotografera. Har man det så är chansen större att man är på rätt plats när något unikt händer. Man kan också fokusera på specifika spelare som man fascineras av för att på så vis fånga deras unika sportögonblick och sedan bidra med bilderna till tidningar, sajter och andra som är intresserade av denna fotokonst.